"Smoke on the water" & "Maria Quiet"

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Το riff του "Smoke on the water" θεωρείται από τα πλέον κλασικά και επιδραστικά στην μακρόχρονη ιστορία της rock μουσικής. Η ιστορία του τραγουδιού των Deep Puprle είναι λίγο - πολύ γνωστή. Η... προϊστορία του όμως; Το χαρακτηριστικό (κιθαριστικό) μουσικό θέμα του Ritchie που επηρέασε κόσμο και κοσμάκη είναι... δανεισμένο (τι εύσχημος τρόπος για να μην πεις, κλεμμένο)!!!

Δεν το συνέθεσε ο Blackmore, απλά το προσάρμοσε στην ηλεκτρική κιθάρα! Το πρωτότυπο πρέπει να το αναζητήσετε στο τραγούδι της Astrud Gilberto "Maria Quiet (Marie Moita)". Δίσκος: "Look To The Rainbow", έτος κυκλοφορίας: 1965, εταιρεία κυκλοφορίας Verve, συνθέτες: Norman Gimbel - Carlos Lyra. Η Astrud Gilberto είναι μία Βραζιλιάνα (Γερμανός πατέρας, Βραζιλιάνα μητέρα) τραγουδίστρια ιδιαίτερα γνωστή στους samba, bossa nova και Latin jazz κύκλους...


3 σχόλια:

ROCK STAR είπε...

Κοίτα τι μαθαίνει κανείς! Δανεισμένο (που λες κι εσύ) το διασημότερο ριφ της ροκ;

METALHEAD είπε...

Για το Child in time ήξερα.

BALADEUR είπε...

@ ROCK STAR: Είδες κάτι πράγματα;

@ METALHEAD: Άλλη ωραία ιστορία αυτή. Το βασικό μουσικό θέμα του C.I.T. είναι "δανεισμένο" από το τραγούδι "Bombay Calling" του συγκροτήματος It’s A Beautiful Day, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν κι ανταπέδωσαν "δανειζόμενοι" το "Wring that Neck" των D.P. φτιάχνοντας το κομμάτι "Don and Dewey".

Γράφει σχετικά ο Gillan στην αυτοβιογραφία του: «Είχαμε ακούσει ένα δίσκο από ένα νέο συγκρότημα τους It’s A Beautiful Day, όπου υπήρχε ένα κομμάτι, το "Bombay Calling". Ο Jon ήταν ενθουσιασμένος με το τραγούδι και το έπαιζε στα πλήκτρα. Τότε εγώ άρχισα να τραγουδώ "Sweet child in time…". Ήταν εντελώς αυθόρμητο.»

Δημοσίευση σχολίου

Hottest Rockstar Daughters

POPULAR POST (last month)

Recent Comments

Popular posts

 
Copyright © 2010-2024 ROCKA ROLLA Inspired by BALADEUR.
Εγκατάσταση προτύπου και Επιμέλεια...

Template Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates