ΜΟΥΣΙΚΗ & ΕΡΩΤΑΣ

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει έστω και μια φορά ευφορία ή ακόμη και μια γλυκιά ανατριχίλα στο άκουσμα ενός μουσικού κομματιού που του αρέσει. Η μουσική αποτελεί μια μεγάλη απόλαυση για τον εγκέφαλο, αντίστοιχη με εκείνη που προσφέρουν το φαγητό, το σεξ, τα ναρκωτικά ή το χρήμα: και αυτό διότι προκαλεί την παραγωγή ενός χημικού του εγκεφάλου, της ντοπαμίνης, η οποία συνδέεται με την ευχαρίστηση.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Νature Νeuroscience», έπειτα από «σάρωση» του εγκεφάλου οκτώ εθελοντών με χρήση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ scan) ενόσω εκείνοι άκουγαν μουσική.

Οπως προέκυψε από τις τομογραφίες ΡΕΤ, ο εγκέφαλος των εθελοντών παρήγαγε περισσότερη ντοπαμίνη σε μια περιοχή που ονομάζεται ραβδωτό σώμα όταν εκείνοι άκουγαν αγαπημένα μουσικά κομμάτια σε σύγκριση με τις περιπτώσεις που άκουγαν κάποιο κομμάτι που δεν τους ενθουσίαζε ιδιαίτερα.

Παράλληλα οι ειδικοί υπέβαλαν τους εθελοντές σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fΜRΙ- εξέταση που παρακολουθεί τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο) προκειμένου να ανακαλύψουν πού και πότε ακριβώς γινόταν έκλυση ντοπαμίνης.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι η παραγωγή ντοπαμίνης αυξανόταν σημαντικά σε μια συγκεκριμένη περιοχή του ραβδωτού σώματος (κερκοφόρος πυρήνας) 15 δευτερόλεπτα πριν από την κορύφωση ενός μουσικού έργου, ενώ μια διαφορετική περιοχή του ραβδωτού σώματος (επικλινής πυρήνας) παρήγαγε ντοπαμίνη όταν η κορύφωση του μουσικού θέματος είχε πλέον φθάσει.

Οπως εξήγησε ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης, ο δρ Ρόμπερτ Ζατόρε, όταν υπάρχει προσμονή για το άκουσμα της κορύφωσης ενός μουσικού κομματιού ενεργοποιούνται οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις προβλέψεις και στην απόκριση στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, ενώ όταν αυτή η κορύφωση έρχεται, τότε ενεργοποιείται το μεταιχμιακό σύστημα το οποίο εμπλέκεται στα συναισθήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο εύρημα σχετικά με την παραγωγή ντοπαμίνης στο άκουσμα μουσικής εξηγεί το γιατί η μουσική είναι τόσο δημοφιλής σε όλον τον κόσμο και σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

POPULAR POST (last month)

Recent Comments

Popular posts

 
Copyright © 2010-2018 ROCKA ROLLA Inspired by BALADEUR.
Εγκατάσταση προτύπου και Επιμέλεια...

Template Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates